Draagbare technologie om de gezondheid van de vakman te verbeteren

Snickers Workwear, die een trotse onderzoekstraditie kent naar nieuwe technieken voor werkkleding, is nu het eerste project gestart op het gebied van draagbare technologie. 100 vaklieden in vijf landen, waaronder Nederland, nemen deel aan een test om te zien hoe draagbare technologie de arbeidsgezondheid kan verbeteren en of in die tijd de manier verandert waarop we naar werkkleding kijken.

#InventingWorkwear

Wearables zijn elektronica die op het lichaam worden gedragen als accessoire of als deel van het materiaal van de kleding. Een van de belangrijke eigenschappen van draagbare technologie is het vermogen tot een internetverbinding waardoor gegevens tussen een apparaat en een netwerk kunnen worden uitgewisseld.

In navolging van de sport- en modebranches wordt het grootste gedeelte van de wearables aan de pols gedragen. Maar wearables kunnen ook aan het lichaam worden bevestigd, rond de nek worden gehangen of in de stof worden genaaid, zoals magnetische strips voor het meten van hartslag en temperatuur.

Eind 2016 introduceerde Snickers Workwear een test waarin 100 vaklieden uit vijf landen, waaronder Nederland broeken met draagbare technologie droegen om zo hun prestaties te meten. Het project wordt geleid door Nicole Rimér, Head of Design bij Snickers Workwear.

Technologie

Hoe kwam je in contact met wearables?

We zagen hoe wearables geïntroduceerd werden in sportkleding en vroegen ons af of we deze in werkkleding konden toepassen voor extra functionaliteit en comfort. We zagen al snel dat gezondheid een belangrijk gebied is waarop draagbare technologie een verschil kan maken voor een professionele vakman, die vrijwel allemaal al een smartphone bij zich hebben.

We zagen al snel in dat wearable technologie een echt verschil kan maken in de gezondheid van vakmensen, die vaak elke dag een smartphone bij zich dragen.

Hoe is de test uitgevoerd?

We monteerden een draagbaar apparaat op een werkbroek uit de 6-serie. Het apparaat verzamelt tijdens een werkdag gegevens zoals temperatuur en impact op de knieën.

Wat voor voordeel heeft een vakman van de wearable?

Deze gegevens kunnen de vakman aangeven of hij/zij kniebescherming nodig heeft of waarschuwen wanneer het geluid een kritieke grens bereikt. In toekomstige tests kunnen meer eigenschappen worden toegevoegd.

Welke invloed heeft draagbare technologie op het ontwerp en de productontwikkeling van werkkleding?

De omvang van het ontwikkelingsproces wordt groter. De R&D voor kleding is natuurlijk gecentreerd rond functionaliteit, comfort en design. En hoewel arbeidsgezondheid altijd een aandachtsgebied is geweest, zien we nu nog grotere mogelijkheden door nieuwe technologieën toe te voegen. De gegevens die we van onze eindgebruikers verzamelen zullen in het ontwikkelingsproces worden meegenomen.

PictoWearables

Letten de meeste vakmensen goed op hun gezondheid?

In de loop der jaren hebben we ontdekt dat vaklieden de neiging hebben om te denken dat ze goed beschermd zijn met betrekking tot gezondheid en arbeidsomstandigheden. De werkelijkheid kan heel anders zijn. Ideeën als “dat overkomt mij niet” of dat veiligheid onpraktisch is, zijn wijd verspreid.

En dat is precies waarom wij denken dat slimme werkkleding een verschil kan maken. Het is tenslotte altijd onze missie om een betere werkdag te creëren voor vaklieden.

Bron Snickers Workwear